Ik ben het soort persoon die bij het tafeldekken het bestek op exact dezelfde afstand van het bord legt als bij de rest van de borden. Ik draai het oortje van een kopje altijd lichtjes naar rechts, zodat mijn visite het kopje makkelijk kan pakken. Boven mijn bureau heb ik een plank vol businessboeken in prachtige kleuren die passen bij de rest van mijn kantoor. De overige boeken verstop ik in de kast.

Een perfectionist word ik genoemd. En ja, ik werk nauwkeurig en dat vind ik fijn. Maar mijn nauwkeurigheid slaat regelmatig door waardoor ik transformeer in een echte pietlut. En dat kost toch potverdorie veel tijd!

Toen ik weer eens een half uur had besteed aan het inrichten van de perfecte Instagramfeed besloot ik dat het anders moest. Ik werk parttime en ik heb geen tijd voor dit soort fratsen. Opmerkingen als “jouw 80% is 100% voor een ander” werken niet bij mij. Het was tijd voor actie!

Dus leerde ik mezelf een aantal gewoontes aan waarvan de perfectionist in mij het helemaal benauwd kreeg, maar die op de langere termijn hebben gezorgd dat ik beter kan loslaten. En omdat ik wil dat jij als mede hardwerkende ondernemer/pietlut ook tijd bespaart, deel ik deze gewoontes graag met je:

I’m a recovering perfectionist and an aspiring “good-enoughist” – Brené Brown

1. Ik schrijf mijn Instagram posts direct in de planningstool (Planoly), zet het op “automatisch posten” en kijk er niet meer naar totdat het is gepost. Op deze manier voorkom ik dat ik het nog 4,5,6 keer ga editen tot “perfectie”. Dit vereist discipline, dat weet ik mede-pietlut, maar het gaat je lukken. Weet je waarom? Omdat je in die tijd dat je bespaart hele nuttige dingen kunt doen. En in mijn ervaring zijn de spontaan geschreven posts de best scorende posts.
Hetzelfde doe ik bij mijn blogposts (schrijf en plan ik direct in WordPress) en nieuwsbrieven (schrijf en plan ik direct in Mailerlite).

2. Ik zet een timer voor al mijn taken. Doordat je jezelf beperkt in je tijd werk je efficiënter en wordt je niet verleidt door het doen van weet ik veel hoeveel aanpassingen om het te “perfectioneren”. Sterker nog, doordat je een letterlijke deadline hebt werk je bij voorbaat al veel nauwkeuriger.

3. Ik blok aan het einde van de week een half uur in mijn agenda voor het maken van aanpassingen. Mocht er dan toch iets zijn wat blijft hangen in mijn hoofd, waarvan mijn vingers jeuken om het te “perfectioneren” (ja, ik blijf het tussen 2 haakjes zetten want perfectie bestaat niet), dan mag ik dat in dat half uurtje doen.

4. Ik praat tegen mezelf zoals ik tegen een ander zou praten. Als ik echt een zwak moment van pietluttigheid heb dan ben ik niet bepaald lief tegen mezelf. Ik ben zelfs verdomde onaardig! Zodra ik merk dat ik weer een trut tegen mezelf ben vraag ik mezelf af of ik ook zo tegen een ander zou praten. Het antwoord is altijd nee, dus verander ik mijn toon. Alleen al hierdoor lukt het me om los te laten en besteed ik mijn pietluttijd verder aan iets nuttigs.

5. Ik ben gestopt met het woord moet. Ik moet een blogpost schrijven, ik moet zichtbaar zijn op Instagram, ik moet een x bedrag aan omzet hebben… Dit tegen mezelf zeggen helpt absoluut niet bij het loslaten en maakt mijn werk ook niet bepaald leuk. Dus heb ik het vervangen door het woord wil: Ik wil een goede blogpost schrijven, ik wil zichtbaar zijn op Instagram, ik wil een x bedrag aan omzet hebben.
Probeer het maar eens, het voelt meteen als een bevrijding. En daarom zijn we tenslotte gaan ondernemen: omdat we meer vrijheid willen.

6. Ik start elke maandag met terugkijken op wat ik al heb bereikt, en om het te waarderen. Want want zijn we gegroeid, jij en ik. We hebben al zoveel geleerd en gedaan en daar mogen we hartstikke trots op zijn! Ging het allemaal van een leien dakje? Nee. Was het allemaal perfect? Nee! Maar we hebben het wel mooi gedaan en goed ook!
Door dit elke maandag te doen leer je niet alleen je perfectionisme lost te laten, je begint je week ook een stuk positiever en gemotiveerder.

Dit waren ze! Ik hoop dat je deze gewoontes jezelf aan gaat leren zodat je net als ik meer los kan laten. Want echt, het bespaart je zoveel tijd! En die tijd kun je invullen met wat je ook wilt. Heerlijk toch?