Een paar weken geleden stootte ik mijn kop. Niet heel hard, maar wel net op een plekje die mijn brein niet zo leuk vond. Een lichte hersenschudding was het gevolg.

Na drie dagen met een schroevendraaier in mijn slaap en een constant omdraaiende maag, besloot ik toch maar naar het doktersadvies te luisteren en al mijn schermen uit te zetten.

Ik pakte mijn notitieboek erbij en besloot iets te doen wat heel belangrijk is voor mezelf en mijn onderneming: reflecteren.

Door te reflecteren word je bewuster van wat je denkt, voelt, doet en meemaakt. Het maakt je scherper en zorgt ervoor dat je de juiste keuzes maakt.

Mijn reflectie van afgelopen week zorgde ervoor dat ik:

  • mijn sterke en zwakke eigenschappen nog beter begrijp en hier effectiever mee om kan gaan;
  • mijn persoonlijke waarden en drijfveren nog helderder heb;
  • alternatieven heb bedacht voor zaken die niet werken;
  • een actieplan heb gecreëerd ter verbetering van mezelf, mijn onderneming en mijn aanbod.

Nuttig dus, dat reflecteren! Schroom dus niet om dit op regelmatige basis te doen. Om te zorgen dat je er alles uithaalt kun je gebruik maken van het STARR-Model:

Situatie | Wat speelde er?

 

Taak | Wat wilde ik bereiken? Wat waren mijn taken?

 

Activiteit | Wat heb ik concreet gezegd en gedaan?

 

Resultaat | Wat gebeurde er daarna? Welk effect had mijn gedrag?

 

Reflectie | Wat ging er goed/fout? Waarom? Wat kan ik de volgende keer anders doen?

Pas dit model bijvoorbeeld toe als je een gesprek hebt gehad met een (potentiële) klant, zowel de gesprekken die niet helemaal goed gingen als die wél goed gingen. Beide zijn leerzaam!

Je kunt ook elke vrijdag, aan het einde van je werkdag, reflecteren op de afgelopen week. Dit is ontzettend behulpzaam voor de week erna, omdat je dan veel scherper en doelgerichter te werk gaat.

Ik reflecteerde deze keer op mijn gehele onderneming, mijn rol als ondernemer en op mijn personal brand. Dit doe ik regelmatig zodat ik zaken die me niet meer dienen kan loslaten, en meer aandacht kan geven aan elementen in mijn bedrijf die er wél toe doen.

Zo kan ik de volgende dag weer heerlijk fris beginnen met nieuwe intenties, doelen en energie.

En mijn hersenschudding? Dat voelt al stukken beter sinds ik schermen zoveel mogelijk vermijdt. En eerlijk, ik vind de rust wel even lekker. Maar dat is weer een ander verhaal ;).